JEAN HAUSOUL & KEULERS - HAUSOUL, Epen - OLANDA

Jean Hausoul este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti columbofili, care după ce a acumulat un imens bagaj de cunoştinţe, s-a hotărât să le şi pună în practică, lucru care i-a şi reuşit cu mult succes, după cum se va vedea în continuare. Crescătoria sa funcţionează sub numele de Jean Hausoul. Prietenul său, Huk Keulers, care până în anul 1985 a fost un pasionat demifondist, s-a profilat şi el pe zboruri de mare fond, înfiinţând împreună cu Els Hausoul, soţia lui Jean, crescătoria Keulers - Hausoul. Olanda poate fi considerată ţara fondiştilor, deoarece acolo se dispută mai multe campionate de fond şi mare fond. În continuare vom prezenta unele din aceste campionate şi modul de calculare a rezultatelor acestora. Unul dintre cele mai agreate, este Campionatul Naţional al Zborurilor de 2 zile, numite şi zboruri cu înnoptare. În această categorie se integrează zborurile de la: St. Vincent, Dax, Bergerac, Barcelona şi Tarbes. Una dintre caracteristicile de bază ale acestor zboruri este faptul că lansările se efectuează la ora 11:00 sau 12:00, astfel ca nici un porumbel să nu aibă şansa să ajungă acasă în prima zi. Pentru acest campionat se aleg trei dintre aceste zboruri şi se iau în calcul primii doi porumbei nominalizaţi pe fişă.
 
Pentru clasarea unui porumbel nominalizat se acordă câte un punct, iar dacă se reuşeşte clasarea în acelaşi zbor a celor doi porumbei nominalizaţi se acordă pe lângă cele două puncte care se cuvin, încă un punct bonificaţie. Deci la un zbor unde se clasează ambii porumbei se pot obţine maxim trei puncte, iar după trei zboruri se pot obţine maxim nouă puncte. În cazul în care mai mulţi crescători vor face acelaşi punctaj departajarea se va face prin intermediul unui coeficient, care este în funcţie de locul ocupat în clasament.
 
Un alt campionat de fond important din Olanda, este Maratonul Naţional, unde se iau în calcul zborurile de la St. Vincent, Dax şi Barcelona. La aceste zboruri se ia în calcul clasarea cea mai bună, realizată de unul din primii doi porumbei nominalizaţi pe fişă. Deci la acest campionat se pot obţine maxim trei clasări, iar în caz de egalitate departajarea se face tot după coeficient. Începând cu 1990 va fi introdus campionatul care are cel mai echilibrat mod de calcul şi care se numeşte Nationaler Fondspiegel (Oglinda Fondului Naţional). La acest campionat nici nu trebuie anunţate rezultatele, calculul fiind efectuat automat de NPO cu ajutorul unui computer, unde sunt înmagazinate rezultatele tuturor fondiştilor olandezi. Pentru Nationaler Fondspiegel sunt luate în calcul zborurile de la St. Vincent, Dax şi Soustons. Toţi porumbeii clasaţi de către un crescător, la aceste trei zboruri sunt contabilizaţi şi se calculează pentru fiecare clasare punctajul AS, conform sistemului german. După aceea sunt adunate toate punctele realizate de către un crescător, la toate cele trei zboruri şi sunt împărţite la numărul total de porumbei angajaţi. Astfel, în acest campionat se poate vedea într-adevăr care crescător este cel mai puternic fondist într-un anumit an. În afară de aceasta, se mai calculează clasamente cumulate pe 2, 3, 4 şi 5 ani. Încă de la început, Jean Hausoul, s-a specializat numai pentru zborurile de mare fond, unde a obţinut rezultate spectaculoase:     
 
- 1990

  • locul 1 - Maratonul Naţional;

  • locul 1 - Campion Naţional al Zborurilor cu Înnoptare;

 
- 1991

  • locul 1 - Campion Naţional al Zborurilor cu   Înnoptare, cu porumbei nenominalizaţi;

  • locul 1 - Nationaler Fondspiegel.

 
De asemenea în clasamentul cumulat pe trei ani în Nationaler Fondspiegel, între anii 1995 - 1997, Jean Hausoul ocupă locul 2, iar Keulers - Hausoul locul 3. Jean Hausoul poate fi considerat ca un specialist al zborurilor de mare fond, fapt demonstrat şi prin procentele foarte bune de porumbei clasaţi la aceste zboruri. Iată câteva exemple, la care se iau în calcul zborurile de la St. Vincent, Dax şi Soustons:
 

  • - 1988  31 porumbei angajaţi / 22 clasări;

  • - 1989  35 porumbei angajaţi / 25 clasări;

  • - 1990  39 porumbei angajaţi / 20 clasări;

  • - 1991  49 porumbei angajaţi / 32 clasări.

 
În toţi aceşti patru ani au fost angajaţi 154 de porumbei la aceste zboruri şi s-au obţinut 99 de clasări, ceea ce reprezintă un procent de 64,2%.
 
 
Să prezentăm în continuare şi alte rezultate mai recente:
 
- 1995

  • St. Vincent - 9 porumbei angajaţi / 4 clasaţi;

  • Dax - 10 porumbei angajaţi / 8 clasaţi;

  • Soustons - 14 porumbei angajaţi / 10 clasaţi.

 
Ceea ce reprezintă un procent de 66,6%.
 
- 1996

  • St. Vincent - 10 porumbei angajaţi / 10 clasaţi;

  • Dax - 9 porumbei angajaţi / 6 clasaţi;

  • Soustons - 8 porumbei angajaţi / 6 clasaţi.

 
Realizând un procent de 81,5%.
 
- 1997

  • St. Vincent - 10 porumbei angajaţi / 9 clasaţi;

  • Dax - 9 porumbei angajaţi / 8 clasaţi;

  • Soustons - 8 porumbei angajaţi / 7 clasaţi.

 
Realizând un procent de 88,8%.
 
 
 
Originea porumbeilor.
 
La început Jean a achiziţionat porumbei din crescătorii cu nume sonore din Belgia, însă rezultatele nu au apărut şi a fost nevoit să lichideze aceşti porumbei. După aceasta a achiziţionat porumbei Jan Aarden din împrejurimile satului Steenbergen, unde sunt de găsit circa 200 de fondişti celebrii. Efectuând investigaţii amănunţite în aceste crescătorii a reuşit să-l ajute şi pe Raymund Hermes să achiziţioneze exemplare valoroase din aceste crescătorii. Trebuie spus că şi la achiziţia de către Hermes a lui “Steenbergener” de la Cees de Groot, o contribuţie importantă a avut-o Jean Hausoul.
 

 
 Datorită acestor servicii, Jean Hausoul a avut toate uşile deschise la Raymund Hermes, de la care a primit mai mulţi porumbei de importanţă capitală. Porumbiţa în jurul căreia se învârte totul în crescătoria lui Jean Hausoul este “Elza” 01063-83-547, care provine de la Raymund Hermes, din 0647-80-2081 care a câştigat locul 1 Int Pau ‘83 şi porumbiţa care a câştigat locul 1 Naţ. Marsilia 1982. Această porumbiţă cu origine extraordinară, este mama lui “De Barcelona” NL-2125873/85 care a realizat trei clasări de la Barcelona, iar împreună cu cinci fii ai săi a realizat 15 clasări de la Barcelona. Aceşti porumbei au câştigat de două ori locul 1 pentru Jean Hausoul la rezultatele cumulate în timp de cinci ani, la zborul de Barcelona, în perioada 1987 - 1991 şi 1988 - 1992. Cel mai bun fiu al lui “De Barcelona” este “Kleine Barcelona” NL- 1841504/86 care a realizat şi el trei clasări de la Barcelona, şi în anul 1990 a avut un aport important la câştigarea Maratonului Naţional. “Kleine Barcelona” nu este numai un zburător excelent ci este şi un reproducător extraordinar. Doi fii ai săi care sunt fraţi de cuib, NL-1621105/93 şi NL-1621106/93, realizează pentru Keulers - Hausoul 17 clasări, din 17 angajări la zboruri cu înnoptare. Alt AS al cărei tată este “Kleine Barcelona”, este “De Soustons” NL-1905013/92 care a realizat 11 clasări la zboruri cu înnoptare şi  a obţinut locul 4 Naţional Soustons din 12.679 porumbei. Mama acestuia este o porumbiţă din linia “Celebrei 131” a lui Jan de Weert. Amintim că şi tatăl porumbiţei “Elza” este un nepot al perechii celebre a lui Baarkhuis “744 x 664”, în care “744” este un fiu al “Celebrei 131”. O altă porumbiţă de bază la Jean Hausoul este “Het Hausoulke” 01063-82-7581 care provine şi ea de la Raymund Hermes şi este prăsită din doi fraţi ai perechii celebre a lui Braakhuis. Această femelă formează o excelentă pereche cu “De Pa” NL-1029832/82, care provine de la Piet de Weerd, tot din linia “Celebrei 131”. Un fiu din “De Pa” x “Het Hausoulke” care a fost împerecheat cu o porumbiţă consangvină pe “Elza” l-a dat pe “De Soudax” Nl-1621441/93 care a realizat 10 clasări la zboruri cu înnoptare şi a obţinut locul 5 Naţional Soustons din 13.143 porumbei, locul 5 Naţional Dax din 17.413 porumbei şi locul 60 Naţional St. Vincent din 19.876 porumbei. Tot un fiu din “De Pa” x “Het Hausoulke” este tatăl lui “De Chacha” NL-1094421/91 care realizează locul 61 Naţ. şi 141 Int San Sebastian, iar în anul 1997 realizează clasări la St. Vincent, Dax şi Soustons. Mama sa este o fiică din “Kleine Barcelona” x “Elza”. “De Chacha” este frate cu câştigătorul locului 1 Naţional Soustons 1996 pentru Hendriks - Debus. O altă celebritate din crescătoria Jean Hausoul este “De Jonge Elza” NL-1905382/92 care a realizat patru clasări la Barcelona. Jean Hausoul urmăreşte ca adăposturile porumbeilor să fie uscate şi foarte bine aerisite.
 
În matcă se află 12 perechi dintre care în fiecare an sunt schimbate trei. Pentru cele mai bune şase perechi există boxe individuale. Văduvii sunt adăpostiţi în cinci compartimente cu un total de 40 de boxe, iar compartimentul pentru tineret poate adăposti 60 de pui.
 
 
 
Metoda de zbor.
 
Văduvii sunt împerecheaţi între 10 - 15 martie şi sunt lăsaţi să crească un singur pui. La vârsta de 14 zile sunt luate porumbiţele iar la întoarcerea din primul zbor sunt înţărcaţi pui, începându-se astfel zborul propriu-zis la văduvie. Începând cu 1990 s-a încercat paracticarea văduviei uscate pentru o mai mare menajare a văduvilor, împărţindu-se echipa de văduvi în două, unii fiind zburaţi conform văduviei clasice, iar ceilalţi după metoda văduviei uscate. După practicarea timp de mai mulţi ani a ambelor metode, pentru a se vedea diferenţele, s-a constatat că rezultatele obţinute sunt aceleaşi. Toţi porumbeii de un an sunt angajaţi la un zbor de 800 -1.000 km, pentru a se putea aprecia cât mai repede valoarea perechilor de reproducţie. Acestor porumbei le sunt lăsate 2 - 3 săptămâni de pauză înaintea angajării la aceste concursuri de fond. Porumbeii bătrâni efectuează antrenamente de la 100, 200, 300 şi 350 km după care sunt angajaţi la 2 - 3 zboruri de 1.000 km. La începutul sezonului văduvii sunt antrenaţi numai seara, câte o oră, iar începând cu luna iunie sunt antrenaţi şi dimineaţa, la început o oră iar spre sfârşitul sezonului ajungându-se la două ore. În timpul antrenamentului trapele sunt lăsate deschise, văduvii putând intra şi ieşi în voie din crescătorie. În timpul antrenamentului se urmăreşte forma văduvilor. Odată pe săptămână văduvii fac baie. În apă se adaugă o lingură de oţet şi una de sare la 10 l de apă pentru combaterea paraziţilor externi.
 
La zborurile până la 350 km nu sunt arătate femelele înainte de zbor, ele  fiind lăsate cu văduvii doar după întoarcerea de la concurs. În schimb, înaintea zborurilor de 1.000 km femelele sunt lăsate între 1 - 4 ore cu masculii înaintea ultimului zbor. Înainte de a se lăsa femelele la masculi se pune material de cuibărit în porumbar iar văduvii sunt lăsaţi câteva ore la zbor împreună cu femelele. Acest lucru face ca văduvii să abordeze zborul mult mai liniştiţi. Forma văduvilor se recunoaşte după mai multe aspecte. În primul rând excrementele trebuie să fie mici, rotunde şi tari, acoperite de puţin puf, ceea ce atestă o bună formă a “locatarului” boxei respective. Dacă se găseşte puf mult, forma maximă nu este încă atinsă ci va apărea în viitor. Picioarele de culoare roşie închis şi fierbinţi, cât şi petele uleioase apărute în penaj sunt un alt indiciu pentru o bună formă. Văduvii în formă, în timpul antrenamentului zboară singuri, lăsându-se pe case străine sau copaci, ceea ce în mod normal nu făceau până atunci. De asemenea se întâmplă ca văduvii care sunt într-o formă deosebit de bună să zboare chiar după vrăbii. Femelele sunt zburate la natural, poziţii deosebit de bune fiind pe ouă de 10 zile sau pui de 5 - 6 zile.
 
 
 
Hrănirea.
 
Având în vedere faptul că porumbeii de fond nu se angajează săptămânal şi pentru că au perioade de pauză de 2 - 3 săptămâni trebuie ca metoda de hrănire să se adapteze şi ea. În primele trei zile după întoarcerea de la zbor se administrează hrană dietetică, după care 50% hrană dietetică şi 50% amestec de zbor. Cu şapte zile înainte de îmbarcare se administrează foarte puţină hrană dietetică, ceea ce are ca efect stimularea apetitului cât şi purgarea tractului digestiv. În următoarele trei zile se administrează hrană de zbor, care este bogată în albumine şi glucide. În ultimele trei zile la hrana de zbor se mai adaugă un plus de porumb şi seminţe oleaginoase. În afara acestora se administrează arahide. Jean Hausoul nu este adeptul tratamentelor preventive prea multe, totuşi avându-se în vedere că porumbeii de mare fond călătoresc multe zile închişi în boxe cu alţi porumbei la întoarcerea de la zbor se administrează un tratament preventiv împotriva tricomonozei şi coccidiozei. Cu două zile înainte de îmbarcare se mai administrează vitamine. Puii sunt hrăniţi până la vârsta de opt săptămâni cu hrană pentru reproducţie, care este foarte bogată în albumine după care puii vor fi hrăniţi dimineaţa cu orz iar seara cu hrană pentru reproducţie.
 
Înaintea sezonului competiţional se face o cură împotriva tricomonozei care se repetă după încheierea sezonului. Cum am mai spus, Jean Hausoul nu este adeptul tratamentelor medicale sofisticate şi este adversarul administrării vaccinurilor pe cale injectabilă fapt pentru care nici vaccinul împotriva paramixovirozei nu se face injectabil, ci de trei ori pe an se administrează La Sota. Tineretul este zburat cinci etape până la distanţa de 300 km după care sunt zburaţi de la München 500 km. În ultimii ani Jean antrenează tineretul special pentru zborurile cu înnoptare efectuându-se antrenamente individuale de la 100 km cu lansare seara pentru a obliga puii să înnopteze afară. Prin aceste zboruri se urmăreşte obişnuirea puilor cu înnoptarea, formîndu-i astfel pentru zborurile de fond.
 
Pe lângă selecţia foarte dură care se face puilor se mai adaugă o hrănire foarte redusă timp de două săptămâni în luna ianuarie pentru a urmări porumbeii care slăbesc foarte tare pentru a fi eliminaţi. Jean consideră că un porumbel bun trebuie să aibă musculatura umflată chiar şiatunci când consumă mâncare puţină. Jean Hausoul doreşte ca şi pe viitor să-şi orienteze activitatea spre zborurile olandeze de mare fond şi spre zborurile internaţionale. În viziunea sa, porumbeii se împart în două grupe, unii buni şi unii răi. Din păcate cei din prima grupă sunt foarte rari iar cei din grupa a doua sunt prea deşi. Din această cauză este necesar să se facă în permanent o selecţie foarte dură şi riguroasă.
 
MAESTRII VAZDUHULUI, de Stanciu Tiberiu- Partea 18 - Jean Hausoul & Keulers - Hausoul