Si totusi sunt bune pedigreele ?

Mai peste tot in lume, in sportul profesionist al porumbeilor exista pedigree. Sportul columbofil a evoluat, evident si in Romania, iar prezenta arborelui genealogic este prezent la mai fiecare porumbel.
Ce sunt pedigreele?
 
Pedigreele sunt niste “hartii” dar nu fara importanta, ele au rol de a cunoaste originea, rasa sau susa ( sau cum vreti dumneavoastra sa ii spuneti ) a porumbelului, porumbeilor.
 
Se tot aude expresia “ cumperi pedigree “ sau “cumperi niste hartii” si asta nu e deloc de neglijat deoarece multe polemici apar din aceasta pricina.

In privinta mea, pedigreele sunt necesare, si va spun de ce.
 
Cand vrei sa faci achizitii, dupa ce ai gasit un porumbel care iti place, ce faci? Studiezi pedigreeul !? Eu cred ca asta facem cu totii.  Nu achizitionezi un porumbel fara sa ii stii cel putin parintii. O bucata de hartie in care ti se scrie mama si tata este egal cu un pedigree, dar nu detaliat. Primind aceasta bucata de hartie cu parintii, la randul tau esti curios cine sunt si bunicii, iar de la bunici ajungi la strabunici si mai departe.


 
Cand un porumbel devine campion national, iar tu vrei sa il cumperi, dar crescatorul iti spune “ eu nu am hartii “ eu am porumbei ( si eu am porumbei si tu si vecinul are porumbei ), mi se pare ca “sufera” putin de suprematie . Apreciem rezultatul porumbelului, dar….daca acest campion este singurul porumbel care a fost capabil sa faca rezultate dintre toate rudele lui? Iti lasa un semn de intrebare acest aspect, oare !? Eu nu as achizitiona un porumbel campion daca rudele lui nu se mai regasesc in pedigreele altor porumbei cu rezultate. Nu zic ca acel porumbel nu este bun ! nu ma acuzati, vreau sa spun doar ca mai multe sanse de reusita imi gasesc in porumbei a caror neamuri sunt si ei la randul lor, buni concurenti sau reproducatori. Este posibil sa iti placa foarte tare un porumbel campion, ai posibilitatea sau nu o ai de al achizitiona, dar gandestete ca o pereche de pui din el costa mult mai ieftin, dupa ce iai testat o sa vezi singur daca merita sa te intorci sau nu la acel campion. Deci gasim necesitatea de a studia un pedigree inainte sa achzitionam porumbei.
 
Atunci cand un crescator achizitioneaza porumbei si nu il satisface, mai rau, sunt mediocri, aud replica “marelui campion” care a achizitonat, “ am cumparat pedigree “ nu sunt buni de nimic acesti porumbei. Pai….stimate crescator nu ai cumparat pedigree, nu dadeai bani in viata ta pe un pedigree, inca nu stiu pe cineva care vinde pedigree fara porumbei, ai cumparat un porumbel, care are un pedigree. Inainte sa vorbesti ca ai cumparat “pedigree” ai avut rezultate notabile si esti capabil sa antrenezi un porumbel sa iti faca rezultate sau esti un incepator milionar care crede ca banii aduc porumbeii acasa?
Am cumparat un pui din campionul lui X si nu a mers nimica !!!
 
Cine nu cumpara porumbei? Toti marii campioni fac achizitii, dar marii campioni nu ii auzi pe la toate colturile strigand ca a cumparat si nu ia mers nimic, de ce ? pentru ca el este campion si stie o regula… nu e nimeni capabil sa iti spuna ca acel pui va fi bun sau nu va fi bun,  nu stie nimeni acest lucru. Insa un porumbel poate fi evaluat fizic. Atunci cand cumperi sa zicem 3 pui dintr-un porumbel, ai avut rezultate cu porumbei tai mai bune decat ce ti-au dat acest 3 pui, iti poti spune parerea.
Pedigreele strainilor !! sunt foarte pompoase.
 
Da, sunt si va spun imediat de ce. Cand ei descopera un porumbel sau niste porumbei foarte buni si cu calitati fizice apreciabile nu fac decat sa uite de restul porumbeilor si se axeaza doar pe acesti porumbei. De aceea intalnim in pedigreele acestori crescatori ca evidentiaza ca e fiu sau nepot sau chiar stranepot din acei porumbei cu rezultate notabile, si de aici vine si pretul mare cu care sa vand acesti porumbei, deoarece ei au un pedigree care ii valorifica, fiind descendenti ai unor porumbei care au fost si sunt capabili sa ne satisfaca.
 
Deci pedigreele sunt necesare sa tragem concluzii in privinta provenientei porumbeilor si a asccendentilor acestuia, si totusi nu toate pedigreele sunt reale, iar asta e pacatul vanzatorului nu a cumparatorului.
 
Scris de Boscu Bogdan