Cursele cu porumbei in Romania - o evolutie spectaculoasa sub aripile FCPR

Suna  ciudat pentru o tara din Europa, insa numarul curselor de porumbei din Romania au crescut in fiecare an, facand mare senzatie in anul 2000. Sunt trei federatii in Romania iar cea mai mare este FCPR fiind singura recunoscuta de FCI.
 
In anul 2000 doar 2000 de crescatori erau inregistrati pentru FCPR insa acest numar a crescut pana acum la 12000.
 
Internetul a jucat si el, la randul sau, un rol important in dezvoltarea acestui sport in Romania,  in special site-ul Pipa. Daca aruncam o privire la pagina cu link-uri a site-ului Pipa, putem observa ca Romania are cel mai mare numar de site-uri de specialitate de porumbei, desigur dupa, Belgia si Olanda. Acest lucru demonstreaza cum privesc romanii cursele cu porumbei. Daca ne amintim, unul dintre cei mai mari clienti, ai site-ului Pipa in anul 2000, a fost Bebe Chicheanu. La acest moment, el este unul dintre cei mai buni crescatori din Romania, datorita importurilor sale de la marii campioni belgieni. Un alt roman a stabilit un record pe Pipa cu achizitionarea unui fiu a lui 'Kleine Dirk' in anul 2007 pentru suma de 20.000 de euro. Aceasta era o suma incredibila la o licitatie pe internet in acel timp. Vorbim, desigur, despre Domnul Marcel Nicolaescu, cel mai mare oponent al licitatiilor online pe "The Great Wall" in acel timp. In momentul de fata, cel mai mare investitor in sportul cu porumbei din Romania este de asemenea cel mai mare investitor din estul Europei. Multumita lui, un castigator international a venit in Romania: "Pazzato" ocupand primul loc International Bordeaux impotriva a 9.000 de porumbei pentru faimosul Wijnands & Son.
 
In acest moment, presedintele Federatiei Romane este Domnul Bilan Florin care este deschis tuturor nou-venitilor in acest domeniu. Multumita lui si tinerei echipe din jurul lui, lucrurile  au inceput sa decurga foarte bine in cadrul federatiei ( FCPR ). Majoritatea crescatorilor au deja ceasuri electronice, de nivel national. Asta inseamna ca rezultatul poate fi vazut chiar a doua  zi  dupa cursa. In fiecare an, in decursul Zilelor Nationale, Pipa Romania organizeaza o licitatie publica aceasta devenind cea mai mare si cea mai populara licitatie publica din ultimii cinci  ani.  Pintre porumbeii cumparati de la aceasta licitatie se numara ocupantul locului 2 National Champions si multi alti porumbei de top-3 National.
 
Din acest an, avem de asemenea One Loft Race la FCI Grand Prix, numit "Andrei Saguna One Loft Race".  In anul urmator, cel mai mare One Loft Race din Romania si din Estul Europei, Balkanik Fair Play Loft, va face parte din turul FCI Grand Prix. Anul trecut, finalistii One Loft Race au fost pusi la licitatie pe Pipa iar acest lucru se va intampla si in acest an.
 
Pentru a va arata exact cum decurg lucrurile aici, Pipa Romania a fost prima care a vizitat si a facut un raport despre cea mai noua crescatorie din Romania, fiind situata pe coasta Marii Negre, au fost investiti aici peste 50.000 de euro doar pentru crescatorie. Detinatorul, Pasa, este nou in acest sport si va concura in echipa cu Cosmin Olteanu, multiplul camion national si campion Olimpic Roman, sub numele de Pasa  & Olteanu. ( Pe durata vizitei Pipa in Romania, o foarte frumoasa si interesanta fotografie raport a fost facuta ).
 
Nu poti vorbi despre prezent si viitor, daca iti uiti trecutul. Foarte putini oameni stiu ca in anul 1939, chiar dupa al doilea Razboi Mondial, 30 de porumbei au fost importati in Romania, direct de la faimosul Arthur Bricoux din Jolimont, Belgia. A fost "Tatal" curselor romane cu porumbei, maiorul Traian Nietescu, a fost cel care a importat porumbeii. A fost torturat si omorat de regimul comunist, dupa cativa ani de la faimosul import. Acest import de porumbei Bricoux a valorat de la 4 pana la 500.000 de euro in valoarea curenta. Pe langa acesti porumbei a fost de asemenea si faimosul "Aparittion", castigatorul unei curse nationale pe atunci. Pentru cei care nu au auzit de Dr. Bricoux, acesta a fost cel mai mare campion al generatiei sale si cu siguranta cel mai mare campion din Belgia in perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale, 1918-1939. Toate corespondentele dintre Dr. Bricoux si maiorul Traian Nitescu si toate pedigreele originale  au  fost tinute secret de Colonelul Georgica Popescu pana anul trecut. Cu putin timp inainte de moartea sa, a dat toate documentele lui Cosmin Olteanu, unul dintre cei mai mari campioni ai nostri. Ca un semn de respect pentru predecesorii sai dar si pentru noua generatie de crescatori, acesta a donat toate documentele, care au o valoare istorica foarte mare, Federatiei Romane FCPR. In fiecare an, in Zilele Nationale, documentele sunt aratate publicului ( unele dintre ele sunt prezentate aici, impreuna cu acest articol ).
 
Sursa : www.pipa.be
 
Autor : Dinu Mihai